BİLSAT hangi ülkenin?
BİLSAT, Türkiye’nin ilk elektro-optik Dünya gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003’te Rusya’nın Plesetsk fırlatma rampasından Cosmos-3 fırlatma aracıyla fırlatılmıştır. BİLSAT beş yıllık bir görev için tasarlanmıştır. Güneşle senkronize bir yörüngede 686 km yüksekliktedir.
BİLSAT Türkiye’nin mi?
TÜBİTAK, Türkiye’nin uydu tarihini yazmaya devam ediyor. İlk uydu BİLSAT, TÜBİTAK UZAY tarafından teknoloji transferi yoluyla yurtdışındaki bir şirketle birlikte üretildi. 2003 yılında yörüngeye yerleşen ilk elektro-optik yer gözlem uydusu BİLSAT, üç yıl boyunca faaliyet gösterdi.
RASAT yerli mi?
Ulusal ve yerel düzeyde yürütülen bu iki uydu projesi, ülkemizin uzay alanında farkındalığının artmasına büyük katkı sağlamış ve yeni uydu projelerinin önünü açmıştır. 11. yılını gurur ve başarıyla tamamlayan RASAT için TÜBİTAK UZAY Yerleşkesi’nde 11. yıl kutlaması gerçekleştirildi.
BİLSAT nerede tasarlandı?
ARAŞTIRMA UYDU (BİLSAT) PROJESİ, küçük uydu teknolojilerini öğrenmek ve bunları ülkemize getirmek için başlatılan bir teknoloji transfer projesidir. Proje, Surrey Üniversitesi’nin (İngiltere) bir yan kuruluşu olan SSTL ile ortaklaşa yürütülmektedir.
BİLSAT Türk uydusu mudur?
Ülkemizde ise bu tür uydulara ilişkin ilk çalışmalar 2001 yılında başlatılmış ve Türkiye’nin ilk yapay yer gözlem uydusu olan Bilsat, İngiltere merkezli Surrey Uydu Teknolojileri Şirketi ile iş birliği yapılarak geliştirilmiştir.
Türkiye’nin yapay uyduları nelerdir?
Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ülkemizin haberleşme ihtiyacını karşılarken, Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE uyduları ise yer gözlem ve keşif amaçlı kullanılıyor.
BİLSAT mı daha önce RASAT mı?
BİLSAT projesinden edinilen tecrübeyle 2004-2011 yılları arasında geliştirilen ilk Dünya gözlem uydumuz RASAT, 3 yıl tasarım ömrüne sahip olacak şekilde yerli olarak üretildi.
RASAT nereden fırlatıldı?
Hiçbir danışmanlık veya dış yardım alınmadan, DPT’nin sağladığı kaynaklarla TÜBİTAK UZAY tarafından Türkiye’de tasarlanan uydu, 17 Ağustos 2011 tarihinde Kazakistan’ın Rusya sınırındaki Orenburg bölgesindeki Yasny fırlatma üssünden Dnepr taşıyıcı roketiyle uzaya fırlatıldı. Uydu, 969 saniyede yörüngeye ulaştı…
RASAT hala aktif mi?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu RASAT, 2011 yılında yörüngeye fırlatılmıştı. Görev süresi 3 yıl olması beklenen RASAT, 11 yıl görev yapmıştı. Geçtiğimiz hafta emekliye ayrıldı.
İlk yerli uydu nedir?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 8-9 Temmuz gecesi ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldı.
Türkiye’nin yerli uydusu var mı?
Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu filosunda 6A dahil 6 uydu bulunmaktadır. En eskisi 13 Haziran 2008’de fırlatılan TÜRKSAT 3A’dır. Bu yıl itibariyle Dünya yörüngesinde yaklaşık 3350 haberleşme uydusu bulunmaktadır.
Göktürk bir aktif mi?
Proje kapsamında TAI bünyesinde Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi kuruldu. 5 Aralık 2016’da fırlatılan uydu aktif durumda.
Bilsat açılımı nedir?
TÜBİTAK UZAY Test ve Entegrasyon Altyapısı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından uzay teknolojileri alanında geliştirilen projelerin test edilmesi ve entegrasyonu amacıyla kurulan bir tesistir.
Ülkemizin uyduları nelerdir?
Türkiye’nin mevcut uydu filosunda şu anda üç haberleşme uydusu ve üç gözlem uydusu bulunmaktadır. Haberleşme uyduları Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, gözlem uyduları Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem yapmaktadır.
Göktürk 1 ne demek?
Göktürk 1, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. 0, Milli Savunma Bakanlığı için TAI ve Aselsan’ın teknoloji desteğiyle İtalyan uzay şirketi Telespazio tarafından tasarlanıp geliştirildi.
RASAT nerede üretiliyor?
RASAT görevi süresince, Türkiye’de geliştirilip üretilen bu alt sistemlerin operasyonel performansları izlenecek ve bu alt sistemler sadece yer testlerinde değil, uzay operasyonlarında da kendilerini kanıtlamış olacaklar.
BİLSAT mı daha önce RASAT mı?
BİLSAT projesinden edinilen tecrübeyle 2004-2011 yılları arasında geliştirilen ilk Dünya gözlem uydumuz RASAT, 3 yıl tasarım ömrüne sahip olacak şekilde yerli olarak üretildi.
BİLSAT’ın görevi ne?
Bu altyapı, uzay aracının ve bileşenlerinin güvenilirliğini ve performansını doğrulamak için çeşitli testlerin yapılmasına olanak tanır. Uzay ve savunma sanayi ekosisteminin ihtiyaçlarını karşılamak için bu altyapılarda test hizmetleri sağlanır.
RASAT hala çalışıyor mu?
Yerli uydu çalışmaları devam ediyor. “Ardından ilk yerli ve milli uydumuz RASAT geldi. 2011 yılında fırlatıldı. Hemen ardından 2012 yılında ülkemizde görüntüleme uydusu olarak GÖKTÜRK-2 tasarlandı. Halen kullanılıyor. Hava Kuvvetleri tarafından işletiliyor.”15.09.2022